Startsida   ●   Arphus Gård      Verksamheten   ●   Om Per & Pether   ●   Hästar   ●   Aktuellt

Arphus Gård ● 635 04 ESKILSTUNA ● Tfn. 016-921 85 ● Fax. 016-921 85  ● per@sandgaard-markne.se
● Per Sandgaard 0705-77 02 30 ● pether@sandgaard-markne.se ● Pether Markne 0705-77 02 35


Om Per & Pether

Per Sandgaard
Född: 1967
Bakgrund: Landslagsryttare och tränare i dressyr.
Utbildad civilekonom och grundskolelärare.

Per Sandgaard är den danske mästaren och OS-tian som blev
svensk och klev rakt in i det blågula dressyrlandslaget.

Per är uppvuxen på en gård med hästar i Danmark. Intresset för ridning fanns tidigt och det var genom att träna hästar som Per kunde finansiera studierna till ekonom och lärare. Men det var inte förrän efter mötet med maken Pether 2001 som Per tog steget upp i den internationella eliten. Med hästen Zancor tog han plats i det danska dressyrlaget vid OS i Aten 2004. Några månader senare skiljdes ekipaget år när Zancor såldes av sin ägare till Tyskland.

I jakten på en ny Grand Prix-häst gick resan till Holland där mötet med Memphis blev magiskt. Genom ett samarbete med Leni Söderberg får Per förmånen att utveckla och tävla Memphis. När Per våren 2005 blev svensk för gott hade ekipaget redan gjort avtryck i internationell dressyr och genom tredjeplatsen i Aachen i maj 2003 var Per en given kandidat till det svenska VM-laget. På grund av en knäskada tvingades dock Memphis avstå från VM. Idag är Memphis åter på banan och comebacken i nationell Grand Prix firade ekipaget med seger.

Per har även utbildat och tävlat yngre hästar med stor framgång och matchar just nu även holländske Orient mot Grand Prix.
I tränarrollen kombinerar Per dressyrintresset med sin pedagogiska utbildning, något han hoppas kunna utveckla ytterligare i framtiden. Han är en populär ungdomstränare i dressyr och har elever upp till Grand Prix-nivå i både Sverige och Danmark.

Drivkraften till dressyrkarriären hämtar Per ur vänskapen och förtroendet med sina hästar.  Det är bara genom att vara ett verkligt team med din häst du plocka de där extra poängen i dressyr menar Per Sandgaard.

Pether Markne
Född: 1962
Bakgrund: A-tränare i hoppning och dressyr, landslagstränare i
hoppning, tillhör svenska landslagstruppen i dressyr.

Han älskar pulsen och adrenalinet i hoppningen. Men själv satsar
Pether på dressyr.

Pether Markne kommer från Södertälje utanför Stockholm och har sina rötter på ridskolan där han började som sjuåring. Vid 12 fick han sin första egna ponny, som 17-åring var han redan en populär ponnytränare och vid 18 års ålder var han svensk juniormästare i hoppning. Hoppkarriären fortsatte upp på internationell nivå, men det är i dressyr Pether haft sina främsta ryttarframgångar.

En talangfull häst fick honom att sadla om och tillsammans med hingsten Amiral fick han sitt ordentliga genombrott i dressyrsadeln. Ekipaget deltog bland annat vid OS i Sydney 2004 och var genom sina spektakulära kürprogram under flera år svenska publikfavoriter. Tillsammans med senaste GP-stjärnan Nijinski har Per placerat sig och vunnit i stort sett varje start. Ekipaget satsar mot OS 2008. I hoppkretsar är Pether idag mest känd som tränare. Bland annat till Malin Baryard-Johnsson, ett samarbete som firar 16 år i år. Pether är också en populär ponny- och ungdomstränare, en inspirerande utmaning som föder en alldeles särskild energi. Även i dressyr har Pether flera framgångsrika samarbeten förutom maken Per, bland annat med juniorryttaren Juliette Ramel och flera svenska elitryttare.

Sin egen framgångscocktail blandar Pether med lika delar hoppning och dressyr samt många års erfarenhet som ryttare och tränare. Han kliver gärna bort från traditionellt tänkande och hämtar inspiration både i och utanför hästvärlden.  Pether är en kreatör som kan konsten att göra det svåra i ridkonsten enkelt. Det är de små detaljerna som gör de stora skillnaderna, menar Pether Markne. Oavsett om uppgiften handlar om dressyr eller hoppning.